Zakaj več ne morem načrtovati Facebook objav?

By October 19, 2019 No Comments

Zelo pogosto vprašanje, ki sva ga v tem tednu nekajkrat prejela na dnevni ravni, je, zakaj več ne morem nastaviti Facebook objav vnaprej. Vsekakor ta možnost še vedno obstaja, Facebook je zgolj nekoliko spremenil način dodajanja objav, zato lahko v nadaljevanju odkriješ, kateri dve opciji sta ti na voljo, obenem pa ti bova razkrila Creator Studio oz. Studio za ustvarjalce.

Shranjevanje v osnutek (Draft)

Najpogostejša rešitev, ki se je pojavljala, ko smo opazili, da ne gre nastavljati objave, je bila, da si objavo preprosto shranil kot osnutek, nato pa si šel pod osnutke, kjer si jo lahko nastavil na željen datum. To se seveda še vedno da, ampak midva bi rekla, da gremo “okoli riti v žep”, saj naredimo en odvečni korak.

Vseeno pa je tukaj prikaz (naj te ne zmoti, da je pri nama Schedule še na voljo, ponekod je, ponekod ni). Ko napišeš objavo, klikneš torej na puščico navzdol (zraven Share now) in označiš Save draft oz. Shrani osnutek ter vse skupaj potrdiš s klikom na moder gumb.

nacrtovanje Facebook objav

Nato gremo pogledat ta osnutek oz. Draft:

načrtovanje objav

Nato na levi strani najdemo Drafts in kliknemo.

načrtovanje objav

In že bomo prispeli v Creator Studio oz. Studio za ustvarjalce, kjer lahko naš osnutek shranimo na željen datum, seveda pa imamo še veliko možnosti na voljo, ki jih pojasniva v nadaljevanju. 

načrtovanje objav

Creator Studio oz. Studio za ustvarjalce

Creator Studio je dokaj nova zadeva na Facebook-ovi platformi in ti v bistvu omogoča, da lahko na enem mestu upravljaš tako Facebook strani kot tudi Instagram profile. Na nek način s tem lahko rešiš zagate, ki si jih imel z nastavljanjem Instagram objav, saj jih odslej lahko povsem preprosto nastaviš tudi tukaj. 

Obenem imaš na enem mestu vso statistiko za Facebook in Instagram, kar ti bo zagotovo v veliko pomoč pri analizi objav in pri optimizaciji in načrtovanju prihodnjih.

To je osnovni pogled in, če podrobneje pogledaš sliko, vidiš sledeče:

  • Na Home zavihku imaš pregled statistike za preteklih 7 dni (Insights -vpogledi), vidiš, koliko objav je bilo dodanih, katere so bile zadnje objave in (pomembno), v kolikor še nimaš povezanega Instagram računa s Facebook-om, te to tukaj opozarja. Zato res priporočilo, če še nimaš povezano, si to uredi. (P.S.: Tudi midva imava, to je zgolj za lažjo predstavo).
  • Zgoraj v modri vrstici sta dve ikoni: FACEBOOK in INSTAGRAM – tam lahko preklapljaš med platformama in urejaš objave, spremljaš statistiko.
  • LEVO je meni, v katerem je knjižnica vsebin (tam potem vidiš načrtovane objave, dodane objave, osnutke itd.), Insights oz. vpogledi (statistika objav – ne pozabi na ANALIZO, ki je ključnega pomena), Inbox oz. sporočila, ki jih prejmeš, Monetization, kjer lahko preveriš, ali tvoja stran lahko sploh služi s pomočjo tvojih vsebin, Rights manager, s pomočjo katerega zaščitiš svojo vsebino, Sound Collection, kjer lahko najdeš glasbeno podlago za objave, in Pages, kjer so podrobnosti o Facebook strani.
  • V DESNEM kotu spodaj pa vidiš en plus+, ki ti ga podrobneje pokaževa v naslednjem koraku.

creator studio

Ta + je namenjen dodajanju objav, in sicer se ti pokaže to:

creator studio

Ko klikneš na Create Post, se ti odpre okno, v katerem povsem preprosto napišeš objavo, dodaš fotografije in vse ostalo, kot si to do sedaj počel na sami Facebook strani.

creator studio

Kaj pa Instagram?

Kot omenjeno na začetku, če boš ustrezno povezal Facebook in Instagram, boš lahko dodajal objave za Instagram tudi tukaj. Kaj je pomanjkljivost Creator Studia napram platformi Later in podobnim? Tukaj ne moreš načrtovati Instagram Story-jev (ki so mimogrede zelo pomembni), tam jih pa lahko. 

Načrtuješ lahko zgolj objave za Instagram Feed in IG TV:

creator studio instagram

Če morda ima še kdo vprašanje iz vidika, kako povezati Facebook in Instagram, je rešitev tukaj: klikni na Instagram Accounts in nato v desnem kotu zgoraj Add Instagram Account: 

creator studio instagram

Kako ti je všeč?

Creator Studio oz. Studio za ustvarjalce je zagotovo zanimiva zadeva, za katero ti priporočava, da jo raziščeš. Vsekakor se je potrebno navaditi. Vsi, ki smo bili več kot 6 let navajeni dodajati objave na en način in se sedaj selimo na drugega, se nam je na začetku to zdelo kot ena dodatna pot, ki pa postopoma dobiva svoj pomen. Vsekakor pa verjameva v to, da se bo Creator Studio še zelo posodobil, prenavljal, da se bodo še bolj približali ustvarjalcem vsebin. 

Kaj meniš ti? Kako ti je všeč? Imaš morda še kakšno vprašanje? Ali karkoli ne najdeš? 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.