Verifikacija domene v Business Managerju

By February 14, 2021 No Comments

Kot ste najverjetneje opazili, se vam v oglaševalskem računu na Facebooku pojavlja obvestilo, ki opozarja na spremembe iOS 14. V zvezi s tem je potrebna verifikacija domene, da bo oglaševanje lahko v prihodnje potekalo nemoteno in se ne bodo avtomatsko pavzirale kampanje, ki bodo vezane na določene dogodke oz. Evente. V nadaljevanju je opisano, kako se verificira domena in nekaj stvari, na katere moramo biti pozorni.

Facebook že nekaj časa napoveduje spremembe, ki jih je vpeljal Apple na sistemu iOS 14, ter poziva k potrebnim prilagoditvam iz vidika, da bodo oglaševalske kampanje delovale. Iz tega razloga je potrebno najprej verificirati domeno in nato določiti do 8 dogodkov, ki so vezani na to domeno in jih Facebook Pixel beleži.

verifikacija

 

Apple je te spremembe iz vidika sistema iOS 14 in sprememb zasebnosti napovedal že junija 2020. Čeprav je funkcija sledenja iz vidika uporabnikov odlična (v smislu nadzora zasebnosti), pa ta funkcija ni tako dobra za mala podjetja na Facebooku (in oglaševalce). Facebook je tudi izvedel kampanjo #SpeakUpForSmall, v kateri opozarja, da bodo spremembe v sistemu iOS podražile storitve in škodovale vsem vrstam malih podjetij, blogov in skupnosti, za katere predvidevajo, da bodo najbolj prizadeti. Več o tem si je možno prebrati tukaj.

 

Kaj se bo še zgodilo zaradi prilagoditev na iOS 14?

Navajam zgolj nekaj ključnih zadev, podrobnosti pa si lahko preberete na tej povezavi.

-> Če imate aplikacijo, jo lahko povežete zgolj z enim oglaševalskim računom. Še vedno pa lahko en oglaševalski račun uporabljate za več aplikacij.

-> Vsaka aplikacija je omejena na 9 kampanj na sistemu iOS 14. Vsaka kampanja je omejena na 5 oglaševalskih setov enakega tipa optimizacije.

->  Pixel bo lahko optimiziran na največ 8 konverzijskih dogodkov za vsako domeno. Facebook bo konfiguiral konverzijske dogodke, za katere meni, da so najbolj primerni za vaše podjetje glede na vaše aktivnosti. Vseh ostalih dogodkov, ki ne bodo nastavljeni, ne bo možno uporabiti za optimizacijo kampanj. Če bomo želeli optimizirati kampanjo na dogodek, ki ni na voljo, bo kampanja ugasnjena, zato je potrebno premisliti, kateri dogodki se bodo uporabljali ali v določenih delih oglaševanja preklopiti na druge cilje, recimo na oglede pristajalne strani / klike na povezavo.

 

business manager

business manager 

 

-> Dinamični produktni oglasi bodo omejeni in zaznan bo upad zaradi zmanjšanega občinstva, če se bodo iOS 14 uporabniki v veliki meri izključevali iz slediljivosti.

-> V Delivery stolpcu se bodo pojavili novi statusi:

  • Unsupported Event: če bomo želeli optimizirati za dogodek, ki ga nismo nastavili kot enega izmed privzetih dogodkov za domeno, bo kampanja ugasnjena. Ne moremo je ponovno vklopiti, ampak moramo ustvariti nov ad set z dogodkom, ki je nastavljen.
  • Setup Error: če ni nastavljena nobena domena, ki bi bila povezana s pixlom in oglasom, bo oglas ugasnjen. Oglas bo potrebno popraviti in nastaviti dogodek v Events Managerju, da bo napaka odpravljena. Da bo oglas prižgan, bo potrebno izbrati novo domeno ali določiti privzete dogodke za pixel.

-> Omejitve iz vidika poročanja rezultatov

  • Zamujanje poročanja: poročanje v realnem času ne bo možno, ampak se lahko zamakne tudi do 3 dni, saj bodo iz vidika konverzij znotraj aplikacij vidne takrat, ko bo SKAdNetwork API sporočil rezultate Facebooku, iz vidika konverzij na spletni strani pa takrat, ko se zgodijo, ne takrat, ko je prikazan oglas.
  • Razčlenitve iz vidika starosti, regije, spola in umestitev ne bodo možne.

-> Omejitve iz vidika targetinga: več ljudi, ki bo onemogočalo sledenje na iOS 14 napravah, bo vplivalo na to, da se bo zmanjšalo občinstvo (Custom Audience).

-> Spremembe iz vidika atribucijskega okna: 28-dnevno atribucijsko okno (natančneje “28-day click-through, 28-day view-through) in 7-dnevno atribucijsko okno (natančneje 7-day view-through) ne bodo več na voljo pri targetiranju Apple-ovih uporabnikov. Na voljo bodo sledeče atribucije:

  • 1-day click
  • 7-day click
  • 1-day click in 1-day view
  • 7-day click and 1-day view (začetna privzeta nastavitev)

Če je potrebno, si prenesite se podatke od prej, kar se tiče 28-day view or click in 7-day view atribucijskih nastavitev. Vse avtomatske nastavitve so se namreč ob vstopu v veljavo spremenile v 7-day click atribucijsko okno.

 

Kako verificiramo domeno?

Gremo v Business Settings, kjer urejamo vse nastavitve v zvezi z Business managerjem, ter na levi strani poiščemo Brand Safety. Izberemo zavihek Domains in kliknemo na moder gumb Add. V polje vnesemo ime domene, v mojem primeru “mojstermarketinga.si”. Ko dodamo, se nam prikažejo tri opcije:

-> DNS Verification

-> HTML File Upload

-> Meta-tag Verification

Največkrat se odločajo za DNS ali HTML verifikacijo, seveda pa je odvisno od posameznika do posameznika, katera tehnična rešitev mu najbolj ustreza. Sledimo postopku, ki je zapis, in po namestitvi kode na spletno stran pridemo nazaj ter kliknemo na zelen gumb Verify.

verifikacija domene

 

Ko potrdimo verifikacijo, potem je še en korak, in sicer povezava s Facebook stranjo. Kliknemo na gumb Add Assets in povežemo s pravo Facebook stranjo. Lahko jo najdemo pod Classic Pages ali New Pages Experience.

 

 

Kako določimo dogodke oz. Evente?

Sledimo temu postopku, da nastavimo dogodke:

1. Gremo v Business Manager (Upravitelj za podjetja).

2. Poiščemo Ad account (oglaševalski račun).

3. Kliknemo na ‘Business Tools’ in poiščemo ‘Events Manager’ (Upravitelj dogodkov).

4. Poiščemo pixel, ki mu želimo dodati dogodke.

5. Pomaknemo se navzdol in kliknemo na zavihek ‘Aggregated Event Measurement’.

verifikacija domene

6. Kliknemo na moder gumb Hit ‘Configure Web Events’.

7. Poiščemo pravo domeno, ki ji želimo dodati dogodke.

8. Kliknemo na ‘Edit Events’ (Urejanje dogodkov).

business manager

9. Izberemo 8 dogodkov, ki jih želimo nastaviti za domeno, jim določimo prioriteto in kliknemo na gumb “Submit” (Potrdi). Najboljše je, da je najpomembnejši dogodek Purchase (Nakup) ali Add To Cart (Dodajanje v košarico).

business manager

Pomembno: Spremembe dogodkov so zaznane v roku 72 ur po tem, ko kliknemo na gumb Submit.

Če ti je lažje, si lahko ogledaš video.

 

Izzivi, ki se lahko pojavijo

Posodobitev sistema iOS 14  bo zagotovo vplivala na retargeting kampanje. Facebook navaja, da se bo zmanjšala velikost občinstev.

As more people opt out of tracking on iOS 14 devices, the size of your app connections, app activity Custom Audiences, and website Custom Audiences may decrease.

Vse podrobnosti zaenkrat še niso znane in jih bomo verjetno odkrivali sproti, ko se bodo začele odražati spremembe.

Naslednja stvar je zagotovo zakasnjeno poročanje. Bili smo navajeni poročanja v realnem času. Ko pride do konverzije, se ta v Ads Managerju oz. upravitelju oglasov prikaže precej hitro. To ne bo veljalo za uporabnike sistema iOS 14. Če recimo prikazujete oglase, ki oglašujejo vašo aplikacijo za iOS, lahko traja do tri dni, da prispejo podatki.

Če se uporabnik odloči, da ne bo delil svojih podatkov z aplikacijo Facebook, bodo tudi podatki o konverzijah iz spleta lahko zakasnjeni do treh dni (in morda sploh ne bodo na voljo). Kar zadeva oglaševanje, to pomeni, da se ciljne skupine za retargeting ne posodobijo v realnem času. Vse to vpliva tudi na poročanje o dogodkih oz. merjenje uspešnosti kampanj, kjer ne bodo na voljo popolni podatki, kar pomeni, da bomo morali širše pogledati na področje marketinga.

 

Pripravimo se!

Facebook nam torej sporoča, da bi se morale naše dejavnosti v aplikacijah in konverzije po meri zmanjšati zaradi posodobitev na sistemu iOS 14. V kakšnem obsegu? Če smo precej navezani na oglaševanje na iOS in se bodo uporabniki v veliki meri odločali, da se izključijo iz ciljanja, ima lahko to velik vpliv.

Zakaj je zakasnjena, nepopolna in manjša ciljna skupina za retargeting težava? Zagotovo želite doseči vse, ki bi se morali uvrstiti med občinstvo. Manjše občinstvo namreč pomeni omejeno, manj učinkovito oglaševanje pri doseganju ciljne skupine.

Tukaj se pojavi tudi vprašanje iz vidika izključevanja oz. funkcije Exclude Audience. Pri oglaševanju izdelka običajno izključimo tiste, ki so ga že kupili. Če bodo ti podatki zamujali, bomo še naprej ciljali kupca še tri dni po nakupu. Če se bodo tako odločili, jih morda sploh ne boste mogli izključiti iz ciljnih skupin po aktivnosti na spletni strani ali znotraj aplikacije.

Rezultat je potrata denarja, kar je največji sovražnik oglaševalcev, saj nočemo razmetavati z denarjem in želimo targetirati prave ljudi.

Sproti bomo videli, kakšni izzivi se bodo pojavili, kakšna bodo ciljna občinstva in razhajanja pri rezultatih. Zato moramo razmišljati še o drugih metodah, ki so na voljo, kamor zagotovo spada tudi urejanje občinstev s pomočjo e-mail liste, ki jo gradimo. Vključujemo jo lahko recimo na tri načine:

  • Lead Ads kampanje, ki jih kreiramo znotraj Facebooka in lahko ustvarimo Lead Ads Audience (občinstvo) glede na obnašanje v obrazcu (če so ga oddali, odprli).

lead ads

  • Ciljna skupina po meri (Custom Audience), ki temelji na viru Website oz. obisku spletne strani, natančneje obisku zahvalne strani (thank you page), če želimo izključiti tiste, ki se recimo prijavijo na e-mail listo ali prenesejo nek brezplačnik ter pridejo na zahvalno stran.

lead ads

  • Ciljna skupina po meri (Custom Audience), ki jo kreiramo na podlagi e-mail liste, ki jo uvozimo v Business Manager.

lead ads

 

Kaj meniš ti o tej temi? Ti je uspelo verificirati domeno? Si morda odkril/a še kaj pomembnega v zvezi s tem, kar ni omenjeno?

Vsekakor bo potrebno spremljanje in pravočasno ukrepanje v primeru, da bodo ciljna občinstva premajhna. Potem moramo razmišljati o tem, kako jih lahko smiselno razširimo in pripravimo lijak, skozi katerega bomo hladno občinstvo na učinkovit način spremenili v toplo oz. vroče.

 

  • 5Shares
  • 3
  • 0
  • 0
  • 2

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

close
Thanks !

Thanks for sharing this, you are awesome !